skip to Main Content

La concessionària del parc de boies de la cala d’Aiguablava (Begur) instal·la morts damunt la posidònia

Begur, 8 de juny de 2022

Durant el dia d’ahir 7 de juny de 2002 va haver-hi una allau de denúncies a l’Ajuntament de Begur i al cos d’Agents Rurals pel fet que l’empresa que ha guanyat la concessió del Camp de Boies de la Cala d’Aiguablava ha col·locat morts de formigó directament sobre l’herbassar de posidònia, fet que està totalment prohibit. La posidònia és un hàbitat fortament protegit per diverses lleis i decrets, tant d’àmbit nacional com estatal i europees.

Salvem Begur i SOS Costa Brava ha tingut coneixement dels fets per les fotografies realitzades per un submarinista, amb un extens reportatge fotogràfic on es pot apreciar com els blocs de formigó aixafen les plantes.

L’Ajuntament de Begur assegura que en el Plec d’Instruccions de la licitació està correctament descrita l’exigència d’utilització de morts ecològics sobre la pradera. El Protocol de bones pràctiques en el fondeig i l’ancoratge al litoral català de la Generalitat de Catalunya de l’any 2016, detalla quins són els sistemes de fixació de baix impacte que minimitzen l’efecte negatiu de la seva instal·lació sobre els hàbitats protegits (pàg. 21). I en particular, per les praderes de posidònia, recomana la utilització de sistemes d’ancoratge en espiral amb un sistema similar al d’un tirabuixó.

Des de Salvem Begur i SOS Costa Brava s’han denunciat els fets davant l’Ajuntament de Begur, que ha respost assegurant que al seu torn a denunciat els fets i ha comunicat a l’empresa que ha de retirar els blocs de formigó de manera immediata. No obstant, el mal ja està fet i des de les entitats ecologistes considerem que cal que es prenguin mesures sancionadores contra l’empresa adjudicatària en observació de la legislació vulnerada, de l’incompliment del plec de clàusules de la concessió, i pel dany causat a una espècie protegida a nivell europeu. Així mateix, les entitats informen que estaran atentes a la retirada dels morts de formigó i a les afectacions que s’hagin pogut derivar.

Back To Top